Tritonia on ottanut käyttöön Kohan, avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän, joka on käytössä maailmanlaajuisesti eri kirjastoissa. Siirtyminen tapahtuu Suomen korkeakoulukirjastojen Koha-hankkeen puitteissa yhteistyössä Kansalliskirjaston ja CSC:n kanssa. Toisin kuin vanhassa järjestelmässä (Voyager), kirjaston henkilökunta pystyy nyt työskentelemään enemmän paikasta riippumatta, kun järjestelmä on täysin verkkopohjainen. Järjestelmävaihto mahdollistaa jatkossa myös uusien toiminnollisuuksien kehittämisen järjestelmän rajapintoja hyödyntäen. Tritonia on jo 13. Kohaan siirtynyt korkeakoulukirjasto.
Uuden kirjastojärjestelmän asiakaskäyttöliittymänä jatkaa Tritonian Finna ja asiakkaille muutos näkyy lähinnä uusina ominaisuuksina ja muutoksina lainauskäytännöissä. Tritonian Finna pohjautuu Kansalliskirjaston ylläpitämään kansalliseen Finna.fi-palveluun, joka on myös avoimen lähdekoodin järjestelmä.
Kohan käyttöönoton myötä asiakkaat voivat hallinnoida lainaushistoriaansa, tehdä osoitteenmuutoksen ja palauttaa unohtuneen PIN-koodin suoraan Finnassa. Varaukset noudetaan jatkossa henkilökohtaisella varaustunnuksella (numerosarja löytyy omalta Finna-tililtä) ja yölainat muuttuvat lyhytlainoiksi.
Koha on maorien kieltä ja tarkoittaa lahjaa. Ohjelman kehitti alun perin vuosituhannen vaihteessa Horowhenua Library Trust Uudessa-Seelannissa. Järjestelmän lisenssi sallii sen vapaan käytön, muokkaamisen ja jakamisen, joten sitä on kehitelty uudelleen eri kirjastoissa globaalisen yhteenliittymän puitteissa. Kasvava kiinnostus avoimeen lähdekoodiin tarkoittaa vähemmän riippuvuutta välittäjistä sekä pienempää lukitusvaikutusta. Digitaaliset ratkaisut ovat uudelleenkäytettäviä, joten ne ovat pitkällä tähtäimellä tehokkaampia ja kestävämpiä.
Lisätietoja:
Tietoasiantuntija Christian Nelson christian.nelson@tritonia.fi
Tritonian johtaja Anne Lehto anne.lehto@tritonia.fi
Kirjastojen Koha-projektin etusivu
Koha Library Software Community